Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bővebben az alábbi linkre kattintva olvashat. Köszönjük szépen

https://www.fuszerestea.hu/adatkezelesi-tajekoztato

Menü

Glutén vagy glutamát? Nem mindegy!

Glutén vagy glutamát? Nem mindegy!

Glutén és glutamát... hasonló szavak, de jelentésük igencsak eltérő!

A glutén nem azonos a glutamáttal!

A glutén egy természetes fehérje, ami leginkább a búzában és egyéb gabonában (pl. rozs, árpa, zab, tönkölybúza) fordul elő, és elsősorban emésztési és bélproblémákat okoz, pl hasfájást, hasmenést.

Sokszor olvashatunk arról, hogy sok embert érint a gluténérzékenység. Sajnos napjainkban ez már népbetegségnek számít. Régebben is létezett ez a betegség, csak akkor még nem tudták beazonosítani, így nem volt nevén nevezve. Egy az érzékenység nem egy "úri" betegség. Nagyon sok embert érint, fiatalokat, időseket, férfiakat, nőket, jó módban élőket és szerényebb körülmények között élőket egyaránt. Rengeteg élelmiszert érint, hiszen glutént tartalmaznak a lisztet tartalmazó ételek mint a tészta, süti, kenyér, zsemlemorzsa stb. Ezek kiváltása igen nagy problémát okoz az érintettek számára. Szerencsére ma már számos gluténmentes termék található az üzletekben.

Viszont ha megnézünk például egy fűszer csomagolását, akkor azt láthatjuk, hogy olyan üzemben készülnek, ahol előfordulhat glutén, így a csomagoláson fel kell tüntetni, hogy nyomokban glutént tartalmazhat. Vannak olyan gluténérzékenységben, gluténintoleranciában szenvedők, akiknek a legminimálisabb gluténtartalom is tüneteket okozhat.

Webáruházunkban találhattok olyan fűszereket, amelyek garantáltan gluténmentesek. Ez úgy érhető el, hogy egy teljesen különálló üzemben készülnek ezek a termékek. Sőt ezek a fűszerek egyéb allergén anyagot sem tartalmaznak, mint például laktóz, szezámmag, mustár vagy zeller.

Most térjünk át a glutamátra. A glutamát egy ízfokozó. A nátrium-glutamát vagy MSG (monosodium-glutamat) a hírhedt E-621-es számot képviseli. Bár igen rossz híre van, de nem feltétlenül maga a gonosz. Egymagában egy fehér por, aminek semmilyen íze nincs. Viszont van egy olyan tulajdonsága, hogy más ízekkel vegyítve felturbózza az ízélményt, ezért régóta használják ízfokozó adalékanyagként. Hallhattuk sokszor, hogy idegrendszerkárosító hatása van, de az ilyen eredmények csak olyan helyzetekben fordultak elő amikor extrém adag glutamát terhelés érte a szervezetet. Ma már szinte elkerülhetetlen a glutamáttal való találkozás. Viszont ha ügyesen táplálkozunk akkor nem találkozunk mindenben ezzel az adalékanyaggal. Webáruházunkban olyan fűszereket is kínálunk, amelyek mentesek az ízfokozótól, azaz a glutamáttól.